Tuesday, November 22, 2011

Anniversary Lunch..:D

Conteng2 oleh Shariman... at 5:37 PM 0 kata kata hikmat
Semalam Anniversary Ibu dan Walid,

Memula ingat nak bermalam kat mana2 dengan Iman skali..tapi at last, banyak sangat function weekend ni, so just pegi lunch je dengan Walid..

Tahun lepas x dapat nak celebrate makan2 kat mana2 sebab Ibu baru habis pantang lahirkan Iman..tapi masa tu dapat handbag Esprit dan Walid dapat suar jeans dockers..heheheh..

Cerita tahun ni, Ibu dan Walid pegi makan kat Bumbu Desa, Mid Valley je..Sebelum ni Ibu penah jugak pergi dah 3 kali dengan boss Ibu yang baik hati tu, Shirlee, dengan Ummi, Aunty Atie..cuma dengan Wanchu je belum..takpe..lengkali boleh datang lagi..heheheh...So, saje nak promote kat Walid pulak..dan Walid suka..(Ibu suka kalau Walid suka..heheheh)

Bumbu Desa ni makanan Indon..walopun malam nya ada perlawanan bola antara Harimau Muda dan Garuda, x kira lah..pergi je lah makan...

Ibu dengan Walid ambik set je, x amik ala carte pun..

Pilihan Walid - ayam Sunda
Pilihan Ibu - Ikan Talapia Goreng..

Sambal Kicap, sambal dalam bekas kayu, kangkung goreng dan ikan sangat sedapppppppppppp.....


Walid senyum bangga...hehehe..

bergambo depan ikan

Walaupun Ibu dan Walid makan berdua, tapi dalam perjalanan pun, masih teringat Iman..

Masa tengah makan pun, nampak high chair, " Kalau ada Iman, dia boleh duduk kerusi tu"

"Walid nak rasa ikan ni tak?" Walid jawab style Iman..."Nak, Nakkk,"

Ya, kami memang tak boleh renggang dengan Iman..

Kami memang x boleh tinggalkan Iman dikala beriadah..

Mungkin next honeymoon pun, kami xkan tinggalkan Iman..kerana Iman memang sebahagian dari Ibu dan Walid..

Pepun, selamat ulangtahun perkahwinan kita yang ke-2 ye Walid, didoakan kita sentiasa happy, dilimpahi rezeki berpanjangan dan diberi kemudahan dalam perjalanan hidup ini...Insya Allah..








Monday, November 21, 2011

Happy 2nd Anniversary Ibu dan Walid...

Conteng2 oleh Shariman... at 6:06 PM 0 kata kata hikmat
Selamat Ulangtahun perkahwinan Ibu dan Walid yang ke 2..

Semoga hidup kita sentiasa ceria,
Dirahmati Allah
Dimurahkan rezeki selalu
Memperbaiki kelemahan
Mempertingkatkan kelebihan
Saling menyanyi antara satu sama lain
Diperkukuhkan ikatan cinta dan kasih sayang..

Amin..

Entry penuh..nanti kejap..bz sangat kekdahnye..

Friday, November 18, 2011

Donat Epal Besar & Kopi

Conteng2 oleh Shariman... at 4:03 PM 0 kata kata hikmat
Apa? kalo dimelayukan, seperti tajuk entry tu..

Bahasa Inggerisnya, Big Apple Donuts & Coffee..kalo nama tu, mesti ramai yang tau..

Since Ibu selalu beli Donut ni untuk training office, Ibu pun sign up masuk Big Apple 365..Rm15 untuk x tau berapa lama..aritu tanya expiration date, dia pun xtau bila..sepatutnya setahun dr tarikh sign up la kan since 365..huhuhu..tapi xpe lah.


Ni la kadnye..sampai lunyai dah sebab selalu sangat guna

Bila dah beli guna kad ni, dapat diskaun kalo beli donut ataupun minuman dari BADC ni sebanyak 10%.. banyak jugak tu..
diskaun..:)


dapat pulak benda ni...

BADC sticker

Dengan setiap pembelian RM10 dapat 1 sticker ni..so kita kumpul la sticker ni dan tampalkan pada kad dia..kad dia boleh didapati dari box setengah dozen donut..

sticker yang telah ditampalkan pada kad
So kalau boleh tengok, kat situ ada 3 line..kalo nak 6 bijik je, tampal 6, mean 2 rows, kalo 4 rows dapat 1 dozen, kalo penuh mcm yang Ibu buat tu, dapat 18 bijik..untung 1 row..rasanya dah lebih 10 keping dah pegi redeem menatang neh..hehehehe..ada yang sedekah jariah kat kawan2, kat budak2 opis..sebab mcm x lalu nak makan dah..sampai achu nana pun cakap, pas ceroh big epal..

Semalam beli dapat free mende ni pulak lagi..untuk pembelian RM50 keatas..
Mouse pad..sedap jugek mouse pad dia ni..

Kalo sesapa nak BADC, bagitau je..I belanja guna kad I yang dah penuh tu ye..hik2..:p

Wednesday, November 16, 2011

Syhh..secret...

Conteng2 oleh Shariman... at 5:28 PM 1 kata kata hikmat
Hari Ahad lepas 13 November..

Mak ajak pegi rumah abang Zul (cousin Ibu) yang duduk tingkat atas rumah mama Iman.. Kak Nor wife Abg Zul dah selamat melahirkan anak ke-2 dorang..kalau dulu baby girl, skang ni boy pulak..Alhamdulillah..murah rezeki dorang..
Abang Zul & Family ~ Credit to FB Liza Omar

Ingatkan nak pegi pagi, last2 mak kata, petang la kot..pagi2 ni selalu orang sibuk..nak2 yang baru lepas bersalin..mana nak uruskan anak, anak yang dah sedia ada..umah, nak mandi bunga, nak berurut ke apa kan..So decide pegi petang je laaa..

Tik tok tik tok..dari kol 2 ke pukul 3...

pukul 3 ke pukul 4..ujan pun turun..bila ujan turun, apa lagi..mata masing2 pun laju je nak rapat..Iman pulak tidur pun lama..ehhehehe...

last2 umah abg Zul kemana, apa pun kemana..tetiba rasa lapa..ujan la katakan, tapi ujan x lebat mana dah..renyai..iman pun dah bangun..amik topi Iman, siap2 sekejap, pegi lalu depan2 tesco tu..

rasa nak makan kek sebenarnya..kek secret recipe..padahal 2 ari lepas baru je makan..ekekek..so ternampak plak promotion ni depan SR tu,




makan slice of cake dari jam 3pm - 6pm, free a cup of coffee/tea..apa lagi..
laju je la kami melangkah masuk ke secret recipe..hehehe..SR sini lebih baik customer servicenya dari Mid Valley yang selalunya Ibu akan pegi untuk order dalam kuantiti yang banyak dan kerap..

Iman dengan muka blurrrr...

Walid berposing

Iman dah mula nak buat acara panjat pagar

nak berdiri dan capai candeliar..uhhuhu..

chocolate banana untuk Walid
 Walid macam biasa la suka benor dia makan chocolate banana ni..katanya pisang dalam ni lain sket..tah mende dia isi tu lid..ekekeke..


Ini Ibu punye..Chocolate Indulgence
 Sebenarnya nak Chocolate Chip Walnut, tapi takde pulak kat SR sini...so amik je la chocolate indulgence ni..hehehe..dan habisss...:) *sebab jarang habis makan*

Free a cup of tea/coffee for per slice

Dan air tu percuma dengan setiap slice yang dibeli..Walid of course pilih teh, dan Ibu plak pilih White Coffee je..hehehe..alhamdulillah..kenyang...:))


Heaven

Conteng2 oleh Shariman... at 10:01 AM 3 kata kata hikmat
Apabila sampai ke rumah lepas kerja, badan penat..

Tanggal helmet, tanggal windbreaker...

Masuk rumah..nampak ini budak...



tengah tidur dengan lenanya dalam buai..hilang penat, senyum terukir...macam ni..:D..cium2..

Pergi dapur, minum air, dan tengok atas meja ada ni...

Ubi Kayu goreng rempah cicah dengan sambal kicap beserta air kopi
yang mampir hilang dari kole stainless steel

Itulah namanya HEAVEN...fuhh...sapa buat?? mak saye laa..Errghhhh...Alhamdulillah kenyang..

Saturday, November 12, 2011

NICU

Conteng2 oleh Shariman... at 3:30 PM 0 kata kata hikmat
Harini Sabtu bekerja..

Sebenarnya minggu lepas, since minggu raya haji, cuti panjang, so diinjakkan ke minggu neh..arini takde la rasa malas sangat, sebab semalam tersangat busy, keje pun x sempat siap untuk prepare training material Isnin ni..so arini tersangat produktif dengan sangat ikhlas.(serius ni ikhlas)..

Arini selesai jugak..sebab Isnin ni, Ibu dengan Walid cuti..yeahu....tapi..takde la cuti kemana pun..nak g appointment pediatric Iman kat Hospital Serdang..

Kalau cakap pasal Hospital Serdang, teringat balik kenangan melahirkan Iman kat sini..campur tolak lepas deliver, Iman masuk NICU, dalam sebulan kat sini..Lepas bersalin, Ibu x dapat nak terus tidurkan dan susukan Iman..sorang2 di wad (dengan Ibu2 yang lain)..Iman kena tahan di NICU sebab infection pada paru2..hanya Allah yang tahu macamana perasaan Ibu masa tu..sedih..sebab x dapat pegang Iman kat wad...

Actually Walid kata keadaan Iman teruk jugak..cuma Walid xnak Ibu sedih..dia kata Iman ok..doktor cuma nak cek dan monitor je..(dah balik rumah baru dia bagitau)

9 hari Iman di NICU..hari pertama, memang sangat x sanggup Ibu nak sentuh Iman, sebab wayar penuh satu badan..Ya Allah..sayunya hati seorang Ibu melihat anaknya diperlakukan begitu..huhuhuh...x sanggup nak bercakap, x sanggup nak berkata2 dengan Iman..sebab bila nak bercakap je, Ibu yang laju ngalir airmata dulu..tapi Alhamdulillah..orang2 disekeliling Ibu banyak membantu dari segi emosi dan sokongan mental.. Bukan sahaja keluarga, BFF2, rakan2 dan juga kawan2 opis yang setiap hari SMS, call bertanyakan khabar anak Ibu yang sorang neh..selain bercakap bagi sokongan pada Iman, Ibu dan Walid x henti2 baca ayat2 lazim untuk Iman dengar..Ibu dan Walid pegang tangan Iman, sambil kami berzikir sama2 (sepertimana Walid lakukan masa temankan Ibu dalam labour room)..sekejap2 air mata mengalir..haih..hati timun betul..

Hari ke 4..x sanggup nak amik gambar 1 badan yang penuh wayar

Hari Ke 5 di NICU..lebih kurang 3 wayar dah cabut dan juga
bantuan oksigen x besar sangat

Hari Ke 6, tanpa oksigen..:)

Hari ke 7, dah tinggal 1 wayar untuk antibiotik saje dah..
dipindahkan ke bilik isolation

Hari ke 8, dah keluar dari bilik isolation..semakin sihat, semakin tembam
dan semakin comel..:)

Hari ke 9, Iman dah boleh balik lepas maghrib..sampai rumah tokku merasmikan
belah mulut dengan air zamzam, kurma, garam, dan asam..:)

Alhamdulillah..Iman dah boleh balik lepas hari ke 9..syukur kepada Allah..tengok je lah skang macamana budak pebok ni..


sangat aktif, sangat cerdik, sangat bijak..di kala ni Iman dah 1 tahun 3 bulan...dah pandai...
  • berjalan, 
  • mintak apa yang dia nak makan, 
  • sebut NAK, DIDAK (cicak), DADAK (kakak), MAKK... TET (cat), DOG..
  • tarik tangan ibu tunjuk pintu (nak g jalan) siap amik sliper dia..
  • bukak pintu kereta (sangat bahaya kalau x kunci)
  • main pusing2 badan dia sampai pening
  • urut kepala sendiri
  • tau bezakan sikit2 untuk patut geleng dan angguk
  • tunjuk anggota badan seperti gigi, mata (dia buat mata pejam2)...kaki..:)
  • salam cium tangan
  • flying kiss, cium pp orang bila disuruh..
  • kenakan orang, suap makanan kat orang bila mintak makanan dia..
  • mintak adik...(belum lagi) 
syukur alhamdulillah..seronok tengok perkembangan Iman depan mata..:)..semoga membesar dengan sihat, ceria dan cemerlang ye sayang...:D



Friday, November 11, 2011

Certified..Akhirnya

Conteng2 oleh Shariman... at 11:44 AM 0 kata kata hikmat
Sebenarnya seat exam to be a Certified  Pearson Vue Test Centre Administrator pada 4 November aritu..since, arini my colleague, aka my college fren, aka my bestfren, my gaduh2 fren, my gelak fren si Cik Bayam sitting for the exam arini, teringat nak cite pasal ni pulak..heheh..

Ini adalah compulsary sebagai seorang TCA untuk admit candidate masuk exam, mereka kenalah faham semua polisi, undang2, dan juga syarat2 yang perlu dipatuhi oleh candidate yang bakal menempuh exam secara elektronik.

Examnya nak kata susah, takde la susah mana kalo baca manual yang dibekalkan, hahahaha..tapi alhamdulillah, lulus dan yang penting CERTIFIED..dan lebih membanggakan apabila tak baca manual pun..taram ikut experience sebelum ni coordinate exam je..ngeeee...(memang pesen malas baca).


Result..walopun x cemerlang 100%..


Page 2 of result


Ini dia cert yang dapat lepas habis aje examnye..


Tapi malangnya exam ni valid untuk setahun aje..tetiap tahun kena renew (kena amik lagi)..tapi ttiap tahun examnya berubah2 format..kali ni susah sket dari tahun lepas..so kita tengok la tahun depan punye camana..(tu pun kalo keje sini lagi..muahahha)


Tuesday, November 8, 2011

Hong Kong Trip Day 1 ~ 15 September 2011

Conteng2 oleh Shariman... at 1:53 PM 0 kata kata hikmat
Dah lama nak nulih entry ni sebenonye, tapi dek kerana kehambatan masa, dari hari ke hari x sempat nak habiskan..so x tau berapa kali masuk draft..

Alkisah, tersebutlah kisah....Ibu dapat pegi company trip pegi Hong Kong..semuanya disponsor oleh company lah..dah nama pun kampeni trip..cuma makan untuk free and easy tu x disponsor..so untuk Ibu, tiket penerbangan return tickets, adalah RM733. Naik MAS..masa memula terpikir, nak bawak Iman ke x..since Umie pun ada jugak..so boleh la nak bawak Iman..Walid x pegi..sebab yang ni package semua skali kalau walid pegi, kena topup almost RM4000..uhhuuh..so, next time la kita pegi ye walid..kita pegi free and easy je sebab Ibu dah explore habih dah..(dah boleh duduk sana dah...ekekekek)

So pepagi dah gerak ke KLIA, sebab flight MH72 akan berlepas pada pukul 0915..since kitorang dah web check in, so just datang hantar beg je..

Walid, Iman, Acu Nana ngan Tok ngantar
Tokku pun ada..Walid tersengih dalam kesedihan..:p

Aunty Atie & Wan Chu




Iman dengan Umie



dah sampai...
dah sampai...
Ibu dan Iman sampai jam 1305..Turun dan berjalan nak menuju ke kaunter imigresen, teringat stroller..kat mana la pulak..sebab Ibu bawak stroller naik atas skali..x masuk luggage..terpaksa la Ibu berpatah balik dan cari kat depan pintu flight..dah berjalan dalam 1km..takde la pulak..haish..kat mana la pulok..so decide, pegi je kat tempat bag..2x 1km..(maybe kat depan sana la kot) dalam hati mikir, mana la stroller Iman neh..pengsan jugek kalo nak dukung je...so, memang betul pun kat tmpt luggage..:)..
Jumpa dah stroller Iman..suruh dia duduk dalam stroller nak g Imigresen

Lepas dah jumpa stroller, paksa Iman duduk dalam dalam tuh..kena beratur panjang untuk masuk secara sah ke negara Hong Kong ni..x sempat nak snap banyak gambar, sebab Iman nak berdukung je..xnak duduk dlm stroller pulakk..lama jugak process kat sini..almost sejam berato..pengsan makk..

Turn Iman ngan Ibu, punya la lama..sebab nama Ibu ngan Iman panjang sangattt..dan dorang sampai salah2 menaip..haduih..dah la lenguh tangan mendukung budak kecik neh..dkt 15minit tercongok depan dia..pastu baru clear...

rombongan menuju ke bas


Iman dengan Uncle Nabil



Bas yang kami naik tu, nak menuju ke Stanford Hotel, Mongkok, Kowloon..Kat sini semalaman dalam RM400 jugak..sebab property dijual sangat mahal..sebab tu banyak bangunan2 tinggi dan kebanyakan lebih dari 50 tingkat..huhuuh..
bangunan yang tinggi2
sampai Stanford Hotel, tgh tunggu kunci..:)

pemandangan luar hotel


prepaid Hong Kong yang dibeli..sebab nak SMS Walid
guna No Malaysia RM2 satu SMS, decide beli prepaid sini je..
just HKD0.80 untuk SMS ke Malaysia..anggaran dalam RM0.30..:)

waiting...........
bilik kami..:)

iman possing dulu dalam bilik x berapa besar

pretending penat

sementara ibu ngemas, bagi iman makan twisties dulu supaya iman x ngaco..hehehe

Ibu ngan Umie punya stock makanan sepanjang berada di kota Hong Kong..cewahhh

dah nak keluar jalan2..


so petang tu dah siap ngemas dalam bilik, dalam jam 6 ada shuttle bus untuk ke destinasi2 yang terpilih (means yang jadi tumpuan) disediakan oleh pihak Hotel..:)..
Ibu depan Kowloon Station di Element Shopping Centre


Iman dah ngantuk, dan tidur..

Elements..ala2 pavillion KL..Iman masih tegar dengan tidurnye






Macaroon..

Iman dah bangun, sempat snap depan pintu masuk Sky100...tapi x masuk pun..

Ritz Carlton Hong Kong

Depan Ritz Carlton tengok pemandangan malam di Hong Kong






SKY100 dari bawah

Ibu dengan Wan Chu..sama2 belajar, sama2 kerja..almost 10 years befriend,
both of us reach Hong Kong..sweet memory of us..:)


tengok tiket untuk balik ke Hotel..

last2, x jadi naik tren, naik bus aje..bas ni gile laju dan juga sangat punctual..

pemandangan malam menuju ladies market..
Hotel Stanford sekitar 400m saje dari Ladies Market..so, setiap hari akan mengulang pergi ke Ladies Market..ekekekek

ibu sibuk bergambo..iman dah x larat


ini tarikan di Ladies Market..

Selain T Shirt yang berharga HKD100 (RM40) untuk 6 lai (so, 1 baju just rm7), ada jugak jual bag, jed, cenderahati, cenderamata..(xtau apa bezanya)..memang sangat menarik..sebab tu duk mengulang hari2 pegi Ladies Market..First day memang x dapat nak jalan jauh2 sangat, sebab masa dah terhad..lagipun tengah explore map lagi..lepas survey2, Ibu, Iman, Ummie, Wan Chu pulang ke bilik kami untuk bersiap2 dan recharge untuk free and easy esoknye....

Kena mandikan Iman dulu..suka benor dia..

budok comey dalam bath tub..

To Be Continue....to Hong Kong Trip Day 2 ~ 16 September 2011







 

Luv of Us Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting