Wednesday, December 21, 2011

Tips menghilangkan Blacklist PTPTN

Conteng2 oleh Shariman... at 2:49 PM 0 kata kata hikmat
Bunyi tajuk macam gempak je kan..memang la wey..cite ni siap kuar surat kabo lagi kan..masih jugak degil..nak kena tarik telinga ni..

Nak macam ni ke...


nak macam ni..


tarik sendiri telinga sebab degil yang amat nak membayo utang sendiri..heh..

So tips2 tu bukan secara illegal..tetapi legal ye..macam PATI dah hah..Itu bukan cite orang lain..cite diri Ibu sendiri lah..buat apa cite hal orang..sedangkan diri sendiri pun x betul lagi..so kita betulkan diri kita dulu..kan..itulah yang sebaiknye..

Alkisahnya, company Ibu ada anjurkan company trip ke Hong Kong bulan September 2011..free tambang pegi balik, hotel dan juga tiket masuk ke tempat2 yang ada dalam itinerary..Semuanya worth dalam RM4k..huuhhu..Tapi dalam hati, camana ni..nak pegi..tapi BLACKLIST PTPTN..uwaaa...

nangis japp...

Utang dengan PTPTN ni RM48 ribu...apa? x banyak? boleh beli kete myvi sebijik weh..tu belum campur interest lagi..hatoii nye punnn...jadi Ibu pun confirmkan aje untuk pegi dan decide nak setelkan dengan PTPTN..yelah, sampai bile kan..memula memang la..siap cakap...


tapi, bila memikirkan orang lain, boleh hargai diri sendiri pegi...


Hong Kong Disneyland..

Ostolia..Main ngan kangaroo..(walaupun takk)

bergambar fefeeling in love depan Eiffel Tower di Parit..eh Paris..

Pergi bergambo semata depan minah ijau ni..

nyanyi lagu london bridge is falling down betul2 di London Bridge..

Sapa x makan hati weh..tu semua kan nikmat Allah..kenapa kita x dapat? tu balasan dunia sebab kita butakan mata kita untuk hutang kita sendiri..hamek kau..

So ni tips2 untuk nak setelkan PTPTN Bleklist dan supaya hidup kita x ketakutan lagi...lagipun ada jugak lagi kawan2 Ibu yang masih bleklist PTPTN..


Urusan Whitelist PTPTN
  1.  Isi borang permohonan penyata baki dr laman web ptptn atau di http://eform.ptptn.gov.my:8080/borang-digital/sahbaki-wakil.cfm, print dan fax ke 03 – 3093 4623 (U:P Unit Lejar Pinjaman). Penyata baki akan diproses dalam masa 21 hari bekerja.
  2. Sementara itu, buat surat rayuan kepada Unit Senarai Hitam, dengan menyatakan ingin membuat bayaran tunggakan menggunakan Akaun II KWSP, Jumlah bulanan yang mampu dan cara bayaran bulanan. Sertakan sekali penyata gaji 2 bulan, penyata KWSP terkini ke 2096 1072 (Unit Senarai Hitam). 
  3. Selepas 7 hari bekerja, call semula, dan pegawai bertanggungjawab akan memberitahu tindakan selanjutnya berapa nilai tunggakan dan jumlah yang sepatutnya perlu dibayar beserta borang2 yang akan diminta diisi.    
  4. Selepas penyata baki dihantar ke rumah,isikan borang pengeluaran pendidikan dari laman web KWSP (borang 9H)
·         hantarkan ke KWSP beserta penyata baki PTPTN yang original,
·         Salinan ic
·         Salinan Perjanjian PTPTN
·         Transkrip

KWSP akan berurusan dengan pegawai PTPTN. Pemegang Akaun KWSP akan diberi surat pemberitahuan yang akan dihantar oleh KWSP memberitahu wang telah pun dicreditkan dari akaun kita.
     5.  Biasanya kalau lepas bayar tunggakan, PTPTN akan release nama kita, kecuali amaun yang        dicreditkan tidak mencukupi seperti yang diminta. Jadi, kita kena buat semula surat rasmi sepertimana perkara  2 diatas, untuk memohon rayuan amaun yang dikreditkan oleh KWSP tu dipertimbangkan untuk diterima dan memohon release nama dari dihitamkan..Paham x?? x paham, sila tanye..

     6.  Lepas tu kena isikan surat Akuan yang akan diberikan dari PTPTN supaya menyatakan kita akan membayar bayaran bulanan sebanyak mana dan dengan cara bagaimana..(standing instruction diperlukan dan hanya Maybank yang ada standing instruction untuk PTPTN)

    7.  Dah siap hantar surat Akuan tu, dalam masa 2 ari biasanya dah release..yeay...jadi jangan lupa membayar setiap bulan walopun kita sakit hati melihat amaun tu hanya ditolak untuk caj perkhidmatan lebih banyak dari amaun pinjaman.

Info:

Sesiapa yang dah blacklist tak berhak untuk:


dan terima lah padah dimana selama 3 tahun interestnye menjadi:



tapi, kita boleh buat rayuan pengurangan caj perkhidmatan ni..haiii...Ibu pun belum buat lagi..nanti kalau dah buat, Ibu bagitau semula k..selamat menjalani hidup sihat melancong kesana kemari dengan bangganye..






Monday, December 19, 2011

USP~UNIKL

Conteng2 oleh Shariman... at 2:54 PM 0 kata kata hikmat
Sekali lagi..bila budak2 IPT sedang semester break, tibalah masanya untuk USP (Undergraduate Student Programme) untuk kembali memberi khidmat kepada sesiapa yang nak ilmu yang amat berguna..

Kali ni Ibu kena berkampung di UNIKL dari 5 Dec 2011 sampai la 3 Jan 2012..sebulan lebih, tapi khasnya 20 hari bekerja..


USP adalah program tajaan sepenuhnya oleh MDEC (Malaysia Development Corporation). Biasanya USP lesson plan merangkumi softskills (interview session, cara buat resume, agenda, presentations dan juga meeting), Java Programming Language (SL275) dan juga Java EE (FJ310). Beruntung lah sapa yang dapat blaja mende ni..secara FREE gitu..(sebab memang FREE okeh) kalau kat tempat Ibu keje, harganya x kurang dari RM5000 bagi satu sub topik..huh..untung kan...so secara keseluruhan course ni lebih kurang RM10,000..tapi bagi sesiapa yang dah attend ni, seboleh2nya kena la certified dari Oracle,



 means pegi amik test untuk lebih demand mintak keje..



dan mendapat duit yang banyak macam orang meniaga MLM




 untuk beli rumah yang ada swimming pool (macam One Menerung tanpa lembu didalamnye...moooooooo..)





dan kereta yang besar dan mewah..ho yeahh...



tu pun kalau rajin dan x malas selepas diperformance reviewkan oleh manager2 anda sekelian..Sekian, entry mengelakkan mengantuk diwaktu bekerja..



2011 dan 2012

Conteng2 oleh Shariman... at 1:44 PM 0 kata kata hikmat
Tup tup dah tinggal lagi 2 minggu je nak ke Tahun Baru 2012..

Azam tahun ni..x dapat capai lah nampak gayanye...tahun ni, cuma ada 1 je azam yang besar..apa dia?? tahun ni kami (Walid dan Ibu) berazam nak...

gambar ehsan Google

Ada rumah sendiri, tapi disebabkan belum ada rezeki dan hasil simpanan belum mencukupi, maka belum sampai lah rasanya kami nak berumah sendiri..

Setiap kali mak ayah datang rumah, dorang akan tanye, bila nak beli rumah..katanya, beli rumah murah2 dulu pun xpe lah..asalkan rumah sendiri..tapi kat area rumah kat di Putra Permai, Equine Park dan Taman U ni, rumah flat pun dah mencecah 100k..haih...belum lagi rumah idaman single storey landed..xtau la kome nak ngabo ke gone regenye..


termenung je lah...aci x..heheheh...

Memang ada search jugak rumah2 baru di Saujana putra, kajang dan area2 sini lah..tapi rasanya dah selesa kat area rumah skang di Taman Universiti Indah sebab:-

2 minit jalan kaki ke sekolah (padahal takde sapa pun sekolah lagi)
5 minit nak ke Jusco Equine (penting, sebab namanya Jusco dan nak mencuci2 mata)
8 minit ke Pasar Borong Selangor (sebab nak beli barang dapo)
8 minit ke Giant Seri Kembangan (sebab nak beli barang dapo)
SKVE Highway (ke Elite Highway)
PLUS Highway
KTM (penting sebab pengangkutan balik kerja dikala rajin)
Bas yang senang dan kerap
20 minit easy Access ke Putrajaya, Cyberjaya
30 minit access ke Kajang, KL
40 minit access ke Semenyih, Seremban
(dah macam iklan rumah dah haaa...)

kalau tempat lain, rasanya nak kena adapt dulu dengan keadaan yang baru..tuan rumah sekarang ada offer rumah yang kami duduk, tido, tgk tv ni skang dengan harga 130k..tapi xtau la nak ambik ke x..sebab rumah ni walk-up apartment dan rumah kami kat tingkat 3..pengsan mak nakk kalau bawak barang banyak..nak2 time tu kena dukung si budok nomel2 tuh..

Rumah skang ada parking basement, x crowded, x bising dan...senang lah..(sebab dah suka kannn, semuanya puji..)hehehe...

Insya Allah, tengoklah tahun depan, rasanya azam ni akan dicapai..Insya Allah

doakan ye.AMINNN...


Thursday, December 15, 2011

Morning Sickness

Conteng2 oleh Shariman... at 2:19 PM 0 kata kata hikmat
Apa? Ibu morning sickness? memang TAKKK laaa...huhu..(buat masa ini..kalau ada rezeki, Insya Allah)...

semalam berchatting bersama dengan SIL dan BIL..dorang mention, next year abah dan ma akan terima 3 cucu..Alhamdulillah...Rezeki selepas Iman..Iman lahir selepas 6 tahun ma dan abah takde cucu baru..so dengan kehadiran Iman tu yang kena gomol je..kalau sebelah Ibu, kalau x setiap tahun, hanya selang 2 tahun je mak ngan ayah ada cucu baru..

Boleh dikatakan setiap minggu abah dan ma (Iman panggil atuk dan nenek) akan call dan bercakap dengan Iman..kadang2 pagi2 pun abah call tanya Iman dah bangun ke belum..gitu la gayanya kasih seorang atuk kepada cucunya..:)..Ada motivator kata..

"Kalau nak anak jadi baik, jangan tinggalkan pada atuk dan nenek, sebab kita x boleh marah dan ajar anak kita"

Tapi bagi ibu, Tokku dan Tok sangat strict dalam pendidikan anak-anak dan juga cucu-cucunya..mana yang patut dimarah, dorang akan marah..even sampai mak budak tu sendiri yang kecik ati sebab anaknye kena marah..ahaks..(not me)..

Berbalik kepada morning sickness punye cite..skang ni my ipar2 semua tengah mabuk2..So tahun depan gilirannye jatuh kepadaaaaaa....taraaaa:---


Naning dan Aza (Edd around Feb 2012)
Angah, Abg Din dan Piqah..

Along, Kak Ina, Aiman dan Juna..

Seronoknye dapat sepupu yang sebaya, nanti amik pekse UPSR, PMR, SPM sama2..:)..boleh berlawan2 sapa paling terer..heh

Masa Ibu ngandungkan budak kecik nyomel ni..

Iman masa 7 bln

Mmula takde pape even dah 2 bln, pregnancy test pun belum buat..bila tgk je pregnancy test tu 2 line, 2 hari lepas tu mula la lembik..xtau la kenapa..ttiba je rasa mcm x lalu nak makan, muntah, dan pelbagai lagi lah..tapi takde la teruk mana..Alhamdulillah..(mungkin ada kaitan dengan metabolisme kot)..


  • Trimester pertama - disebabkan tak dapat nak makan pebenda sangat, ikut sedap mulut dan apa je yang boleh..tapi sangat2 suka kan masakan mamak..dah la setiap kali nak balik je mesti kena lalu kedai mamak dekat umah tu..so mesti beli dulu..pagi2 kat opis, roti canai..time balik..arini mee grg, esok kueytiow plak, lusa mihun...ulang2 sampai abang jamil mampos..ehhh...ulang2 sampai la ke trimester yang kedua...Lepas balik keje je baru muntah..malam memang lembik..bukan morning sickness..night sickness..hehe..(tapi menurut doktor, morning sickness bukan suatu penyakit, Ibu kena kuatkan mental...that's all!! dari segi teorinya lah..ntah2 doktor tu x pernah ngandung kot.). disebabkan doktor tu Ibu skali aje ambik MC disebabkan morning sickness!! Rugi betul!!  Tapi mungkin betul jugak, lepas kena lecture dengan doktor tu, Ibu x kuat pun mabuk..just 2 weeks je..sebab takut nak g amik MC dan cakap saya morning sickness!! walaweh..
  • Trimester kedua - Suka makan fastfood..haih.harini pizza hut spagetti, esok kfc, lusa mcD, tulat mushroom soup pizza pulak, 1901 lah..mujur jugek Ibu keje kat midValley, so masalah nak makan fastfood tu tak de..pilih je, tgk je kedai mana..rasa terliur nak makan apa..sebat kan aje..heh...Walid pun ngikut je la..mujur masa tu tak keluar lagi bidio pasal KFC tapak kaki..heh..masa dah tgk bidio kfc tapak kaki tu pun masih makan kfc jugak..
  • Trimester ketiga - Alhamdulillah, dah ok..yeay!! boleh makan macam biasa..dah start boleh makan nasik..nyum2..dan paling x tahan..kuat kunyah air batu!! pagi2 pegi beli air bungkus dulu..sampai ke petang duk kunyah air batu..dat is y la Iman skang pun hantu air batu!! Sampai membe sebelah pun duk jeling sebab ngilu dengar Ibu kunyah air batu..ampunnn....
Teringat masa mengandung, perut Ibu sangat kecik..even dah 7 bulan, baru pakai baju ngandung..tu pun masih boleh muat jeans yang sekarang..heh..

1st situation: 
"Wani, are u pregnant? " Ibu jawab, "Its already 7 months dear!!".. Dia jawab..."OMG, I really dint know..x nampak langsung.."

2nd situation:
Even dah 9 bln, Ibu xpernah diberi tempat duduk oleh sesiapa pun dalam tren KTM even dalam ladies coach..haha..naseb badannnn....

Kenangan masa ngandungkan Iman..harap2 yang akan datang pun mudah dan x morning sickness..:D




Wednesday, December 7, 2011

Masjid Besi Putrajaya

Conteng2 oleh Shariman... at 1:55 PM 0 kata kata hikmat
Malam tadi lepas balik keje dan pick-up Iman,

Ibu, Walid dan Iman pegi putrajaya..sebenarnya nak pegi Mydin Bazaar je, nak beli keperluan umah since dah sebulan x balik umah..

Masa tu dah petang, dah nak maghrib pun..so Walid decide pegi Maghrib kat Masjid Besi ataupun dikenali sebagai Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin..

ye la, kang dah g mydin, xtau nak Maghrib kat mana..actually xtau pun kat mana exactly location masjid ni, main redah je..sekali je jumpa..tu namanya rezeki..Orang baik sentiasa dilindungi..:)..Insya Allah..


Masjid Besi di waktu malam (Gambar Ehsan Google)
Masjid Besi waktu siang (Gambar Ehsan Google)

Suasananye bes..parking pun luas..Walid kata masjid ni open, takde pagar, takde dinding sume..memang takde pun..open concept..

Orang yang paling excited tentu lah budak kicik Nyiman Nomel..hehehe..cuba tgk dia ni..suka sangattt dia..

muka blur terpana


apa la dalam kepala otok dia tu..ada la tuuu

dah start duduk..dan memerhati..jeng2...

yeayyhhhh itu dia...siang meniarap dan mengangkat2 kaki..suka benor dia..

nyiman nomel tgk orang solat sambil meniarap..

dah masuk area karpet..

tempat org perempuan di bahagian Main Prayer Hall

suasana...

xmau balik..protes depan lif..lid mujuk...ekekek..
 So, paking kat bawah, tercari2 jugak..kasut kena tinggalkan kat Ground Floor, dan kena naik lif untuk ke Main Prayer Lobby (Tingkat 2)..tapi sebelum tu kena berenti kat tingkat 1 dulu sebab kena amik wudhu' kat situ..sebenarnya mcm x convenience kot..walopun ada lif..
Info..btw, bilik RTM Dilarang Masuk, tapi, sapa yang boleh masuk..hihihi..

Bahagian Solat Wanita ada dibahagian atas, macam open jugak so sapa yang nak bukak tudung nak pakai telekung kena duduk supaya x nampak dari pandangan ajnabi..heheh...partition x banyak..bahagian atas jugak takde karpet..full marble..huhuhu..kalau nak amik wudhu' sekali lagi, kena pegi turun bawah, macam terpikir jugak, macam x sesueyyy gitu..bagi Ibu, Ibu suka kalau masjid/surau ada tempat wudhu' khusus utk wanita, supaya senang xpayah nak kena pakai tudung/telekung dalam keadaan yang basah..tapi asalkan dapat tunaikan kewajipan, itu dah cukup bagus..xkan nak jadi manusia x bersyukur pulak kan..kadang2 nak buat ibadah ni, bukan semuanya dipermudahkan dan itu juga kita anggap je sebagai ujian untuk kita..sebab tu kita kena mintak supaya segalanya dipermudahkan olehNya... Wallahuaklam..



 

Luv of Us Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting