Thursday, December 13, 2012

Cars dan Iman

Conteng2 oleh Shariman... at 3:27 PM 0 kata kata hikmat
sejak Iman dah mengenjak umur 2 tahun ni dah nampak interest dia kemana..mostly memang sangat sukakan Cars atau kereta..selain dari robot, motor, cars jugak yg dia paling suke..

Kelmarin, Umie belikan Iman track Cars ni..sempena Umie dapat 13th months..Alhamdulillah dan semoga rezeki Umie sekeluarga bertambah lagi.. Benda ni beli kat Carrefour Mid Valley RM65.00

sebenarnya Ibu yang beria nak beli..pastu suruh Umie belikan untuk Bangah dan Abang De Ammar.. umie beli peten lain yang lagi beso..so yang ni belikan untuk Iman..suka sangat la si kenot Ibu tuh..

yang ni yang dah siap pasang...

Nak tengok camana benda ni berfungsi? meh tengok video ni..yang video sendirik belum dapat nak snap lagi..

Iman cakap..."whoaaaaa"................




12 Dec 2012

Conteng2 oleh Shariman... at 3:12 PM 0 kata kata hikmat
Itu tarikh semalam..takde apa yang istimewa untuk Ibu pun..

Cuma semalam sempat beratur...dalam setengah jam beratur baru smpai ke depan untuk membeli ni..


Mujur sempat datang awal 10 minit sebelum jam 12 untuk beratur..Actually Ibu beli donut Krispy Kreme yang promotion RM12.00 untuk sedozen donut.. sebelum ni x pernah beli pun..biasanya beli Big Apple Donuts aje..disebabkan semalam ada promo murah ni..so kita try la beli jugak... Tambahan pulak beli untuk refreshment training petang..so dapat la jimat sikit..Biasanya untuk assorted flavour dalam rm23.90 kot camtu untuk sedozen..

Hah, amik kau..5 dozen ku hangkut ke hopis..

salah satu box..classic, original, glaze choc, almond, choc apa ntah..dan oreo cheesecake..

Pasni rasanya x beli dah kot..sebab terlampau manis..Ibu just makan yang Original Glaze je..manis gile2..
Rasanya Big Apple lagi sedap..tapi kalau Tok yang buat..sure lagi sedapp..haha..jangan marah



Thursday, November 8, 2012

Impian dan Kejayaan

Conteng2 oleh Shariman... at 1:14 PM 0 kata kata hikmat
Tadi dalam kereta selepas hantar Iman ke rumah babysitter, dengar radio Era pasang berita pasal Pasukan Malaysia kalah dengan Pasukan Thailand (bolasepak) dan ranking dunia dah jatuh dari no 162 ke 163..

Ye, orang kata bila menang, puji..
Bila kalah, keji.. (habis..xkan kalah nak puji)..

Adat pertandingan kalah dan menang..
Tapi kalau asyik kalahhhh je..itu bukan adat pertandingan..
Itu memang adat pasukan itu sendiri yang selalu kalah.. hahahah...

Well..sebenarnya bukanlah nak cerita tu sangat..nak keluarkan apa yang terbuku di hati..

Dunia memandang manusia ini berjaya jika dia hebat dalam akademik..
Bila seorang Ibu Bapa berjaya mendidik anak2nya mereka menjadi seorang doktor, lawyer...
mempunyai Ijazah..(nak2 yang berijazah ke luar negara..nak2 lagi ijazah negara2 bersalji...hebat katanya..)
Propaganda barat menjadikan mentaliti kita membuat jurang pendidikan..

"Berijazah itu pandai dan hebat"

sebab tu Rasulullah SAW tak ciptakan Ijazah, Master dan PhD.. Baginda mencipta..

"Tuntutlah ilmu hingga ke negeri Cina"

walaupun tanpa Ijazah..tetapi semangat belajar dan memerlukan ilmu itu kuat..pasti seorang manusia juga menjadi seorang yang hebat...Akademik bukan segalanya..Akademik bukan kayu pengukur untuk seseorang itu dikatakan hebat..

Ye..Ibu nak anak2 ibu jadi seorang yang berjaya dalam akademik, sebab akan dipandang masyarakat..tetapi ibu juga akan berbangga sekiranya anak2 Ibu menjadi seorang pemain bola yang berpendapatan 300 ribu sebulan, seorang pemain tennis yang beraksi boleh ditonton di ESPN secara LIVE..dan lebih membahagiakan menjadi Hafiz dan Hafizah yang mampu memberi ilmu kepada masyarakat dan Ibu Bapanya sendiri..beserta dengan yang lebih penting nilai dan moral yang tinggi.. Insya Allah...Itulah Anak2 Ibu...



Wednesday, October 3, 2012

Nasi Lemak Ayam Berempah Cameron

Conteng2 oleh Shariman... at 9:49 AM 1 kata kata hikmat
Pagi pagi esoknya tu lepas Subuh masing2 berlengkor lagi atas katil, sampai pukul 9.30am..ye la..kata nak rest kan..ha gitu la rest..

Nak x nak kena bangun jugak sebab nak g breakfast, bersiap check out, jalan2 pasar sebelum anta Makcik Iman ke Kg Kuala Pari, Ipoh..

Lepas dah siap2 sume, check out pehtu terus pegi medan selera Tanah Rata..dekat je,,sebelah je ngan Hotel Jasmine ni..Memula nak makan nasik lemak biasa yang pernah makan dulu, (Walid kata sedap)..tetiba Tok kata, "mana ye nampak org makan nasik lemak ada daun pisang"..cari punya cari..jumpa la nasi lemak tu..wahhh..memang menarik btol..plating pun cantik..(gituuuu...sejak nengok Masterchef ni kan..)..Harga RM6 kot sepinggan..huhuhu..sekali sekala apa salahnya dak..:)

Nasi Lemak Ayam Berempah Medan Selera Tanah Rata
Kan nampak sedap..dan memang sedap..sambil berkata, Sedap Chef Michael..


Tuesday, October 2, 2012

Check in Hotel Jasmine CH

Conteng2 oleh Shariman... at 4:26 PM 2 kata kata hikmat
22 September lepas, dah bosan sebenarnya duduk rumah..hajat-hajat hati ajak Walid pegi Melaka nak makan ikan bako..Walid dah lemau terlentok atas kusi sambil nengok tb..hehehe..

At last, setelah bincang2 kami pun balik Semenyih, sebab nak kena anta Makcik Iman yang duduk kat Ipoh balik sana..yeay, dapat jugak pergi Cameron Highlands..sebab rumah Makcik dekat Lahat, dekat je ngan Simpang Pulai..

Balik Semenyih, sampai sana jam 4..ngok ngek ngok ngek..last2 gerak jugak dalam pukul 6 gitu..last minute plan..gitu la gayanya..kali ni naik Tanah Rata lalu jalan Tapah..kete x banyak pun..maybe sebab orang gomen belum gaji..hahaha...So setelah Walid, Tok ngan Tokku bargain hotel area2 situ..dapat la kat Hotel Jasmine..ada last choice je yang mana family suites..kalau ikutkan harganya dalam Rm250..nak2 pulak weekends, tapi sebab dah tinggal last..dapat bilik tu just RM148 je..Tok yang sponsor bilik ni..untung kannnn...Hotel pun OK la..puas hati...:)


ada tv, tapi tak tgk sangat lah

Makcik Iman

Iman dengan Sepupu2


Suka sangat lah budak ni sampai renyeh mcm tu skali..
Kitorang jarang2 skali nak duduk hotel bertaraf 4 5 bintang..asal dapat tido sudah cukup kot..xyah nak fefeeling orang kaya sangat lah..ekekekek.. Gambar ngan details lain ble cek kat sini yerk...

Friday, September 21, 2012

Kenduri Kawen Ain & Yuhanis

Conteng2 oleh Shariman... at 11:51 AM 0 kata kata hikmat
2 September, bergegas macam lipas kudung bersiap nak gerak pergi kenduri pulak kat Felda Lakum..
Nak attend kenduri kawen kawan sepermainan ibu masa kecik2 sampai la ke beso..cuma time beso main la shopping2, jalan2..dah takde la main congkak ngan batu seremban..

bergerak dari rumah Atuk pukul hampir nak ke pukul 1 jugak..padahal kalau kenduri kat Felda2 ngan kampung2 ni mesti habeh awal..tinggal kuah gulai je la jawabnya..tapi x kisah la..janji dapat memenuhi jemputan..

Lagi 10 minit nak ke pukul 2 kitorang pun sampai la ke Felda Lakum, Lanchang..kat sini sebenarnya Ibu duduk dari darjah 6 smpai la habis sekolah menengah..Tokku kerja sebagai Penolong Pengurus Rancangan kat sini dulu..sebab tu Ibu membesar kat sini dan ramai kawan2 kat sini..

Sampai2 tu perantin tengah potong kek..kitorang makan2, lauk boleh tahan sedapnya..tapi maklum la dah penghujung2..Padan muka, sapa suh datang lambat..Actually memang la sengaja lambat sebab kesian kat atuk x puas nak main ngan Iman..xpe la Atuk, nanti Iman balik lagi Ok..

Dengan pengantin yang slim melim dan gorjes
Ain seorang guru di Hospital Ampang..aik? salah cakap ke apa ni..bukan cikgu kat sekolah ke? x lah..memang betul..dia mengajar di Hospital Ampang untuk kanak2 yang macam lama sakit kat hospital tu..supaya x keciciran..ye la yang macam patah2 tu kan lama kat spital, so diorang ngajar kat dalam Spital...camtu la lebih kurang..Semoga perkahwinan Ain & Yuhanis kekal hingga ke akhir hayat membawa ke syurga Insya Allah..


reunion sekolah Walid

Conteng2 oleh Shariman... at 11:33 AM 0 kata kata hikmat
entry raya belum publish lagi..banyak betul gambo..malas betul nak pilih..huhuh..tapi ni salah satu entry raya jugak...

Jumaat cuti hari merdeka, Ibu, Walid dan Iman ikut Tok dan Tokku balik rumah Tokki Teh kat jengka since kitorang belum pun lagi beraya kat sana..Tokki Teh adik kepada Tok Iman..faham? x faham diam lah..

kebetulan, hari Sabtu, 1 September 2012, Atuk ajak pegi kenduri sepupu Atuk yang juga kawan sekerja Tok dulu..kalau belah Atuk, menggelarkan dia Mak We Yah..tapi Ibu kenal dengan Cik Nurulniah..kenduri di Kampung Lipat Kajang, Kerdau, Pahang..Balik dari kenduri tu terus rush balik ke Tersang, Raub..kena terkejar2 sebabnya malam tu Walid ada reunion sekolah menengah dia pulak..tema pakaian hari raya..kami pun bersiap dan bergerak ke dewan Sekolah Menengah Tersang selepas maghrib..

Walid register

Budak Ceyman ngan Walid



Sekeluarga bersama uncle Zuraimi dan Aunty Shaliza

Iman memang suka berkawan...


Juadah yang disediakan

Ada sate, mi sup, soto, kuih2..

Iman dengan Haris yang mengecek kete Iman x dapat2..


Bergambar beramai2 sesudah majlis

Percikan bunyi apa..kelasss ko..

Seronok jugak sekali sekala dapat join event macam ni..walaupun bukan reunion sekolah Ibu, tapi terasa keseronokan dan beronok2 Walid dapat jumpa schoolmates dia..at least Ibu boleh kenal kawan2 Walid..Masa majlis ni, ada sessi perkenalkan diri, keluarga dan pekerjaan..sebab dah berapa tahun x berjumpa kan..ada sesi pertunjukan multimedia yang kreatif jugak..

Teringat masa Ibu jadi penganjur untuk reunion SPM99 SMK Dato' Bahaman dulu di Quality Hotel..Boleh dikatakan berjaya, sebab lebih 40 org yang hadir..alhamdulillah..sekarang kalau nak buat lagi, maybe macam dah susah sebab masing2 dah ada kerjaya dan anak2..Insya Allah, kalau ada rezeki dan kelapangan mungkin boleh aje nak buat lagi..



Thursday, September 20, 2012

Taman Tema

Conteng2 oleh Shariman... at 12:25 PM 0 kata kata hikmat
Sana sini semenye sebok bercakap pasal Legoland yang baru bukak last 15 September 2012..

Memang teringin nak pergi, tapi nampaknya macam terlampau baru dan tandus kawasannya..nampak macam panas pun ada..tapi bak kata Wan Chu, kalau nak nunggu pokok besor mcm kat Disneyland Hong Kong, mau bongkok 3 la jawabnya..

Semalam berborak2 dlm facebook chat dengan Wan Chu, last time kitorang dah pergi Disneyland Hong Kong (setahun yang lepas) dan USS dan kitorang plan untuk tahun depan, nak ke Bandung sebenarnya..tapi rasanya terpaksa ubah planning..nak pergi Legoland dengan Hello Kitty Theme Park..dan kemungkinan kalau betul planning boleh masuk Singapore jugek..ngeee...(passport plak nak mampos dah..)..

hello kitty theme park yang akan dibuka Oktober 2012

Cilok dari Gugel je..sebab belum pergi..dah pergi baru boleh snap2..

So dah boleh plan buat itinerary dah ni..weeeee....:)

Wednesday, September 19, 2012

The Other Siblings

Conteng2 oleh Shariman... at 2:22 PM 0 kata kata hikmat
Seminggu sesudah raya aritu, Eteh balik ke Msia..dan dia dah pun plan untuk pegi ke Hong Kong dengan Mak Teh.. Ibu yang menggeletik sebab nak order kasut Crocs..kasut Crocs ibu aritu dah macam nak licin tapak bawahnye..dah nama pun tapak..mesti la kat bawah kan.. cerita kasut Crocs ibu sebelum ni klik sini..

Sebab currency kat sana murah sikit, so automatiknye, kasut tu jadi murah la sikit kan... biasanya kat sini, peten tu dalam RM170..tapi kat sana RM140.. memang takde beza sangat..tapi at least RM30 boleh la buat topap Hotlink..muahahah...



Yang baru adalah yang berwarna pinkish tuh..yang lama warna Chocolate..peten yang sama, sebab memang dah suke.. santek x?


Open House 2012

Conteng2 oleh Shariman... at 2:15 PM 0 kata kata hikmat
Alhamdulillah, raya sampai ke penghujungnya dan keluarga di Semenyih sempat juga buat open house kat rumah tok di Taman Pelangi Semenyih..

Juadahnya disediakan oleh kami2 semua secara berjemaah..dan juga di sponsor secara berjemaah..

meh tgk menu2 yang sememangnye kebabooommm...

nasi ayam bahagia, tok, tok mama dan Ibu yang sediakan..
mcmana nama dia, memang bahagia sangat lah sapa yang makan..


kek chocolate & kek keju belaian jiwa..macam biasa, 
bab2 kek ni, mesti la Umie yang sediakan..dewa kek..

Rojak Buah Cari Jodoh ni pulak dinamakan sebab penyedianya adalah
Maklong Tirah dan Makyong..penyedianya anak2 dara fresh grads gitu..
manis2 buah dan sesedap rasa seperti orangnye..auwww...

Sate Gangnam Style sebab kena berebut2 amik seolah2 semuanya
kena buat gangnam style..dah order sebanyak 1000 cucik..(purposely spell cucik 
sbb memang panggil cucik, bukan cucuk..hahahah) dan habis semuanya x sampai sejam

Mi Jawa SG LUI..sebenarnya Mi Jawa Sg Jelok..Tapi sebab 
nak pemes amos kan nama menu, kena letak lagu Aizat..
yang ni tempah..setiap kali tempah mi jawa ni, mesti tempah kat orang yang sama ni..
marveles..!! owh ye..yang ni umie ngan babah yang in charge

Cendol Adam & Hawa, Sebabnya Walid dan Ibu yang in charge bahagian
cendol ni..4 kali kena bancuh sebab hari panas dan memangnye sodap...
sapa lagi nak puji..tunggu readers puji, xde pun..

ni pulak booth tok mama dan tok baba..tok baba in charge bahagian 
goreng menggoreng..banyak jugak yang di goreng, antaranya naget, pisang goreng
yang sangat laku, french fries, dan juga murtabak raja yang diimport dari kelantams..

tok baba in action

ni pulak steamboat aka yong tau fu..yang sepatutnya di in charge oleh Eteh dan makteh
tapinya eteh tu malas la tu..dia g pasar malam, dia hire je mamat yang jual kat pasar malam tu
untuk bukak booth kat open house ni..laku jugak..:)

setakat jam 4 petang

Ayam 20 ekor untuk nasi ayam, habis lincin!

Antara jemaah surau usai solat Zohor yang sampai awal..

walid apasal muka ketat..panas? makan la cendol tu dulu

Iman dengan mama, (Iman's nanny) yang sudi hadir

Iman dengan adik Alwani yang tembam kebabom

tok mama n tok baba in action again..:)

 Alhamdulillah, semuanya selesai jam 6 petang..ada jugak lagi sipi2 tetamu yang datang, cuma makanan x berapa nak ada dah..apa pun..terima kasih diucapkan kepada semua yang hadir..insya Allah mudah2an semuanya menjadi barakah.. Tahun depan kami buat lagi..:)

Tuesday, September 4, 2012

My Brand New Family

Conteng2 oleh Shariman... at 3:29 PM 2 kata kata hikmat
Beberapa hari sebelum raya haritu, Ibu saje je cakap ngan Walid yang colleague Ibu, Juliet dah beli kamera idaman Ibu, iaitu Nikon 1 J1..

Walid pun call Ibu bertarikh 15 August 2012, yang kedai gambar dekat opis Walid jual Nikon 1 dengan lens 10-30mm berharga RM1499.. walid tanya nak ke..Ibu kata kalau x perlu x pelah..biar la dulu..pastu dia tanya, kalau tambah lens 30-110mm..kena tambah lagi RM200..ibu kata terpulang la dekat Walid..

Tup2 balik..walid bawak balik kotak kamera...dalam hati eksaited gile..mau tidaknye...benda ni yang Walid bawak balik...uhhuhuhu...


dan warna ni la jugak yang walid pilih..syoknye melampau2..selama ni kitorang x penah ada kamera sendiri..kalau ada pape event, just pinjam kamera achu nana je..

actually Nikon 1 J1 ada banyak colour..mcm kat gambar ni..cantik kan...


dan juga, lens nye boleh ditukar2 mengikut kesesuaian scenery ataupun kegunaan...



dan Walid telah belikan kamera tu beserta dengan lens 10-30mm dan juga 30-110mm..syiokkkkk woooo....

pepun, terima kasih Walid...:p

Tuesday, July 24, 2012

Crocs for Walid n Iman..

Conteng2 oleh Shariman... at 1:55 PM 0 kata kata hikmat
Selepas mendapatkan kasut Crocs Ibu..(rasanya dah pakai hampir setahun)..Ibu betul2 selesa dengan kasut ni, rasanya tak mau pakai kasut lain..best betul..boleh basuh hari2, dan kalau kena ujan pun x risau kembang ke rosak ke..Kalau beli lepas ni pun rasanya mcm nak beli jenis yang ni jugak...

Ibu pakai kasut jenis ni..

CARLIE MARY JANE WOMEN

Kasut ni harga RM169.00 tapi beli masa tu ada 10% diskaun J card member so dapat
harga dalam RM150
So bebaru ni birthday Walid, Ibu pun xde kasi hadiah apa, niatnya nak kasi kasut Crocs, tapi risau kalau x matching ngan kaki Walid..Last 2 weeks, ttiba je Walid cakap, rasa nak beli kasut sbb kasut Walid dah bocor tapaknye..Laju je Ibu suggestkan Crocs..Walid pun OK je lah..so kitorang pegi repeat ke kedai yang sama Ibu beli Mary Jane Ibu aritu, kat Jusco Cheras Selatan..

Pilih punya pilih punya pilih...Walid berkenan yang ni..

ISLANDER SPORT (ESPRESSO/ESPRESSO)



Yang ni new design dr Crocs..santekkk...harganya RM249.00..disebabkan skang ni ada Mega Sales, so untuk product berharga Rm200 keatas dapat 10% diskaun, Rm300 dapat 15% diskaun, RM400 dapat 20% diskaun..valid kat semua retails outlet Crocs seluruh Malaysia..cewahhh..iklan x berbayar ni..

Rezeki hari itu..di Outlet Cheras Selatan, pembelian RM200 keatas, boleh tambah RM10 untuk mendapatkan 1 lagi sandal Crocs..(tempat lain memang takde, even Mid Valley pun takde)..betul Rm10, bukan RM100...

Mmula Ibu try2 test mana yang ok, sesuai untuk Ibu..(limited sandals offered)..so takde yang sesuai..Ttiba je ter try kasut untuk Iman..sebab dia pun sibuk nak test kasut...

Yeayyyy...Iman dapat kasut ni...

CROCBAND KIDS (NAVY)


It is worth RM129.00, tapi Iman dapat kasut ni dengan RM10..so kasut raya Iman dah ade..ngeee....






 

Luv of Us Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting