Thursday, February 23, 2012

Universal Studio Trip ~ Day 1

Conteng2 oleh Shariman... at 5:27 PM 0 kata kata hikmat
AWAS, ENTRY YANG PANJANG DAN PENUH GAMBO..

Dah masuk 3 minggu balik dari Singapore, tapi blog x hapdet2 lagi...bukan sebab takde mase, tapi sebab Mim Alip Lam Sin..Maaalasss..so arini boss takde, keje pun dah siap, (Korea ~ Coffee Prince x abeh lagi nengok woiii), jadi ble la hapdet ke blog neh..Supaya menjadi pengalaman, kenangan dan guide kepada diri sendiri atau sesapa yang nak berkunjung ke Kota Singa (aummm aummm) ni dengan percutian bajet..

(Details disertakan selepas gambo supaya senang nak cite)

31 Jan 2012 (Selasa)


Kitorang bergerak ketapi malam, sebab amik yang katil, so ble tido2 sambil nak menuju ke destinasi..(cewaaahhh)
 Ni achu nana tengah sibuk ngan telepon dia..tok ngan tokku tolong antakan kat stesen ktm kajang malam tu..sepatutnye tren pukul 11.00 malam, tapi delay sikit dalam 11.15 baru gerak dr stesen kl sentral..jadinye ketapi tu sampai kajang dalam pukul 11.30 malam..

 sementara nunggu, ni la keje budak niman ni..puas mengejor dia, takut jatuh dalam lubang landasan tren tuh

 achu nana tengah menggeletik nunggu ketapi..(x habeh lagi tu dengan henpon dia)

 Walid pun sama..sesambil jaga Niman, dia pun sibuk menghapdet status..(ye ke???)

 Ni beg kitorang bertiga..ehh be4 termasuk Niman..Niman pun orang laa..stroller pun hangkut jugek sebab ia nya amat berguna (pengalaman dari Hong Kong Trip)

 Cakkk..ngintai dr tirai kamar..ni la rupa katil kitorang..walopun dah bertutup, muka aku je terjengui kat situ..hahaha

 stroller dak niman yang dah berjalan merata..

 mmula iman tido ngan ibu, pastu dia nampak walid dia katil sebelah, dia pun sibuk la nak ke kiri, kejap ke kanan..

 walid ngan iman dalam tren..sebelum masing2 kroh2 sampai ke pagi..tapi Ibu takleh nak tido, sebab bergegor2..Walid, Iman, Wan Chu ngan Achu Nana tah dah sampai USS dah agoknye..

1 February 2012 (Rabu)

Kami sampai di JB Sentral jam 6.00 pagi..dah kiranya masuk hari kedua laaa..kan..sempat basuh2 muka, solat subuh dulu, pastu pegi cari hotel..sebab x biasa kan kawasan situ..actually kami dah booking Citrus Hotel dengan kadar RM159.00 untuk satu bilik satu malam..tapi tambah dengan early check-in bermula jam 7.00 pagi dengan kadar RM80.00..jadi kami decide amik 1 bilik untuk berehat dan nak mandi manda lahh..(gambo Citrus hotel cari sendiri lah, maleh nak letak sebab dalam ni pun dah banyok ngat gambo). Xpun kalo rajin nanti Ibu buat lah satu review entry untuk Citrus Hotel..(tu pun kalo rajin lah)

Dah siap tido sekejap, rehat2, mandi2, kami decide nak gerak g Singapore..dengan niat utamanya nak g kat kat Singa kuo air ikut mulut tuh..muahahha..

So dalam pukul 11 kitorang kuar dari hotel..nak menuju ke Woodlands..

 Ni dari JB Sentral menuju ke CIQ Singapore..

turun dari bas di CIQ Woodlands utk cop passpot..terpaksa la usung lipat usung lipat stroller tu..(bak kata Nabil, xpayah stroller banyak ratus, merata dah stroller neh berjalan..)

Bas ke Jurong (baca sendiri lah)


budak ngada gigi beso tengah nangis tipu-tipu nak susu..Ibu tengah buat susu time neh..dapat susu gembira habeh..

Kranji MRT..ni MRT yang paling banyak bas dari Woodlands berenti. Kiranya perhentian utk orang naik MRT plak..so dari sini kita ble ke mana kita suka..yang penting kena pandai baca MRT map macam Wan Chu..heh..

baru nak pegi ke tempat MRT



sambil2 tunggu MRT tu possing dulu lah..ehem2..iman x nampok la pulok

nah, MRT map..so dari sini kita ble kemana2 di Singapura..mari berpura2..ahak ahak..(Sawan)

Iman plak berposing dalam MRT..sebelum dia tido kepenatan..

Selepas 18 setesen pemberhentian keretapi laju ini, dan lebih kurang 45minit perjalanan, kami turun di setesen Raffles Place sebab ni setesen paling mampir dengan singa kuar air kut mulut..walaupun kami belum tahu kemana hala tuju selepas sampai di setesen Raffles Place..(redah aje la..bukan negara sendiri..)


Toys Store..dalam perjalanan nak keluar dr setesen ketapi itu..

Ok, dah sampai Raffles Place..tapi mana singa itu?? jeng jeng jeng...

Tatkala ini, pak mertua Ibu aka Atuk Iman telepon bagi guide nak g tmpt singa tu..sebab dulu atuk duduk singapore dan keje sana...ni dulu dikenali GPO ataupun General Post Office, tapi skang ni dah jadi The Fullerton Hotel..

Pemandangan biasa..saje saje amik gambo kenangan konon2..

Inilah dia minah map..Ibu memang serasi berjalan dengan Wan Chu sebab kami hebat membaca map..cuma Ibu kesuntukan masa melayan Iman, jadinya sebab tu Wan Chu kena baca map sesorang ke diri dia..kelihatan Achu Nana sibuk melangut tepi bahu yang lebor itu..hahaha..(kami masih mencari mana singa itu..haih)

Ibu x percaya dah sampai singapore..saje saje je buat gini..muahahah

Cavenagh Bridge..

Ibu, Walid dan Iman di atas jambatan Cavenagh..

Kami ber4 plak..tapi Iman tidoo..ZZZzzZZZzZzz..ada aku kisah Iman kata..

antara arca menarik...


dalam perjalanan kami, ternampok Marina ni..lawa siottt..meremang bulu roma menengoknye..jadi kami pun terkejor2 menangkap gambo..biopun berada dalam semok..


Achu Nana ala2 ditangkap gambar oleh paparazzi handalan berlatar belakangkan Esplanade..




Yeay, akhirnyaaaa...dapat juga kubertemu denganmu wahai singa kuar air ikut mulut..yeeehaaaa...Alhamdulillah...

sampai sini baru la bes bergambo dengan riang ria berlatar belakangkan Marina apa benda ntah..panggil Marina sudoh la..tapi bukan la Marina Mahathir..tu tempat berjudi..atas skali ada kolam renang..area bawah tu ada butik LV..tapi x de la kami g sampai kesana pun..tangkap gambo doh la..

turn walid ngan iman plak..iman dah jaga dari tido..tu muka x berapa nak sengeh tu..

ok, ni boleh dijadikan family potrait nanti..

beria sket..bukan sikit..banyak..


Ibu ngan achu nana plak..

Ibu ngan achu nana lagi...



dah penat dah bergambo..so kami nak pegi shopping plak..sementara tu rehat dulu barang kena air coke sedas dua..:D..

Anderson Bridge..


Butuk Ibu





On the way mencari MRT City Hall



Layan je lah gambo2 ni..







ni kat City Hall MRT..MRT dia sampai 2 layer bawah tanah..naik balik MRT utk pergi ke stesen bugis..sebab nak pegi bugis street..arah Pasir Ris

melalui Bugis Junction

Cakk!!

Antara kegemaran..

4 utk SGD10..standard la utk FM

mcm petaling street kan..





Wan chu sibuk mikir nak ngabih duit kat apa benda lagi ni..

achu nana tengah membelek apa pun xtau..


dah siap dah bersoping, maka kami pun nak balik JB, nak berlari naik bas, cop passport plak..di Bugis Street habih la dalam SGD100..fuhh...




 

Luv of Us Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting