Thursday, December 15, 2011

Morning Sickness

Conteng2 oleh Shariman... at 2:19 PM
Apa? Ibu morning sickness? memang TAKKK laaa...huhu..(buat masa ini..kalau ada rezeki, Insya Allah)...

semalam berchatting bersama dengan SIL dan BIL..dorang mention, next year abah dan ma akan terima 3 cucu..Alhamdulillah...Rezeki selepas Iman..Iman lahir selepas 6 tahun ma dan abah takde cucu baru..so dengan kehadiran Iman tu yang kena gomol je..kalau sebelah Ibu, kalau x setiap tahun, hanya selang 2 tahun je mak ngan ayah ada cucu baru..

Boleh dikatakan setiap minggu abah dan ma (Iman panggil atuk dan nenek) akan call dan bercakap dengan Iman..kadang2 pagi2 pun abah call tanya Iman dah bangun ke belum..gitu la gayanya kasih seorang atuk kepada cucunya..:)..Ada motivator kata..

"Kalau nak anak jadi baik, jangan tinggalkan pada atuk dan nenek, sebab kita x boleh marah dan ajar anak kita"

Tapi bagi ibu, Tokku dan Tok sangat strict dalam pendidikan anak-anak dan juga cucu-cucunya..mana yang patut dimarah, dorang akan marah..even sampai mak budak tu sendiri yang kecik ati sebab anaknye kena marah..ahaks..(not me)..

Berbalik kepada morning sickness punye cite..skang ni my ipar2 semua tengah mabuk2..So tahun depan gilirannye jatuh kepadaaaaaa....taraaaa:---


Naning dan Aza (Edd around Feb 2012)
Angah, Abg Din dan Piqah..

Along, Kak Ina, Aiman dan Juna..

Seronoknye dapat sepupu yang sebaya, nanti amik pekse UPSR, PMR, SPM sama2..:)..boleh berlawan2 sapa paling terer..heh

Masa Ibu ngandungkan budak kecik nyomel ni..

Iman masa 7 bln

Mmula takde pape even dah 2 bln, pregnancy test pun belum buat..bila tgk je pregnancy test tu 2 line, 2 hari lepas tu mula la lembik..xtau la kenapa..ttiba je rasa mcm x lalu nak makan, muntah, dan pelbagai lagi lah..tapi takde la teruk mana..Alhamdulillah..(mungkin ada kaitan dengan metabolisme kot)..


  • Trimester pertama - disebabkan tak dapat nak makan pebenda sangat, ikut sedap mulut dan apa je yang boleh..tapi sangat2 suka kan masakan mamak..dah la setiap kali nak balik je mesti kena lalu kedai mamak dekat umah tu..so mesti beli dulu..pagi2 kat opis, roti canai..time balik..arini mee grg, esok kueytiow plak, lusa mihun...ulang2 sampai abang jamil mampos..ehhh...ulang2 sampai la ke trimester yang kedua...Lepas balik keje je baru muntah..malam memang lembik..bukan morning sickness..night sickness..hehe..(tapi menurut doktor, morning sickness bukan suatu penyakit, Ibu kena kuatkan mental...that's all!! dari segi teorinya lah..ntah2 doktor tu x pernah ngandung kot.). disebabkan doktor tu Ibu skali aje ambik MC disebabkan morning sickness!! Rugi betul!!  Tapi mungkin betul jugak, lepas kena lecture dengan doktor tu, Ibu x kuat pun mabuk..just 2 weeks je..sebab takut nak g amik MC dan cakap saya morning sickness!! walaweh..
  • Trimester kedua - Suka makan fastfood..haih.harini pizza hut spagetti, esok kfc, lusa mcD, tulat mushroom soup pizza pulak, 1901 lah..mujur jugek Ibu keje kat midValley, so masalah nak makan fastfood tu tak de..pilih je, tgk je kedai mana..rasa terliur nak makan apa..sebat kan aje..heh...Walid pun ngikut je la..mujur masa tu tak keluar lagi bidio pasal KFC tapak kaki..heh..masa dah tgk bidio kfc tapak kaki tu pun masih makan kfc jugak..
  • Trimester ketiga - Alhamdulillah, dah ok..yeay!! boleh makan macam biasa..dah start boleh makan nasik..nyum2..dan paling x tahan..kuat kunyah air batu!! pagi2 pegi beli air bungkus dulu..sampai ke petang duk kunyah air batu..dat is y la Iman skang pun hantu air batu!! Sampai membe sebelah pun duk jeling sebab ngilu dengar Ibu kunyah air batu..ampunnn....
Teringat masa mengandung, perut Ibu sangat kecik..even dah 7 bulan, baru pakai baju ngandung..tu pun masih boleh muat jeans yang sekarang..heh..

1st situation: 
"Wani, are u pregnant? " Ibu jawab, "Its already 7 months dear!!".. Dia jawab..."OMG, I really dint know..x nampak langsung.."

2nd situation:
Even dah 9 bln, Ibu xpernah diberi tempat duduk oleh sesiapa pun dalam tren KTM even dalam ladies coach..haha..naseb badannnn....

Kenangan masa ngandungkan Iman..harap2 yang akan datang pun mudah dan x morning sickness..:D




0 kata kata hikmat:

 

Luv of Us Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting