Wednesday, December 7, 2011

Masjid Besi Putrajaya

Conteng2 oleh Shariman... at 1:55 PM
Malam tadi lepas balik keje dan pick-up Iman,

Ibu, Walid dan Iman pegi putrajaya..sebenarnya nak pegi Mydin Bazaar je, nak beli keperluan umah since dah sebulan x balik umah..

Masa tu dah petang, dah nak maghrib pun..so Walid decide pegi Maghrib kat Masjid Besi ataupun dikenali sebagai Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin..

ye la, kang dah g mydin, xtau nak Maghrib kat mana..actually xtau pun kat mana exactly location masjid ni, main redah je..sekali je jumpa..tu namanya rezeki..Orang baik sentiasa dilindungi..:)..Insya Allah..


Masjid Besi di waktu malam (Gambar Ehsan Google)
Masjid Besi waktu siang (Gambar Ehsan Google)

Suasananye bes..parking pun luas..Walid kata masjid ni open, takde pagar, takde dinding sume..memang takde pun..open concept..

Orang yang paling excited tentu lah budak kicik Nyiman Nomel..hehehe..cuba tgk dia ni..suka sangattt dia..

muka blur terpana


apa la dalam kepala otok dia tu..ada la tuuu

dah start duduk..dan memerhati..jeng2...

yeayyhhhh itu dia...siang meniarap dan mengangkat2 kaki..suka benor dia..

nyiman nomel tgk orang solat sambil meniarap..

dah masuk area karpet..

tempat org perempuan di bahagian Main Prayer Hall

suasana...

xmau balik..protes depan lif..lid mujuk...ekekek..
 So, paking kat bawah, tercari2 jugak..kasut kena tinggalkan kat Ground Floor, dan kena naik lif untuk ke Main Prayer Lobby (Tingkat 2)..tapi sebelum tu kena berenti kat tingkat 1 dulu sebab kena amik wudhu' kat situ..sebenarnya mcm x convenience kot..walopun ada lif..
Info..btw, bilik RTM Dilarang Masuk, tapi, sapa yang boleh masuk..hihihi..

Bahagian Solat Wanita ada dibahagian atas, macam open jugak so sapa yang nak bukak tudung nak pakai telekung kena duduk supaya x nampak dari pandangan ajnabi..heheh...partition x banyak..bahagian atas jugak takde karpet..full marble..huhuhu..kalau nak amik wudhu' sekali lagi, kena pegi turun bawah, macam terpikir jugak, macam x sesueyyy gitu..bagi Ibu, Ibu suka kalau masjid/surau ada tempat wudhu' khusus utk wanita, supaya senang xpayah nak kena pakai tudung/telekung dalam keadaan yang basah..tapi asalkan dapat tunaikan kewajipan, itu dah cukup bagus..xkan nak jadi manusia x bersyukur pulak kan..kadang2 nak buat ibadah ni, bukan semuanya dipermudahkan dan itu juga kita anggap je sebagai ujian untuk kita..sebab tu kita kena mintak supaya segalanya dipermudahkan olehNya... Wallahuaklam..



0 kata kata hikmat:

 

Luv of Us Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting