Tuesday, November 8, 2011

Hong Kong Trip Day 1 ~ 15 September 2011

Conteng2 oleh Shariman... at 1:53 PM
Dah lama nak nulih entry ni sebenonye, tapi dek kerana kehambatan masa, dari hari ke hari x sempat nak habiskan..so x tau berapa kali masuk draft..

Alkisah, tersebutlah kisah....Ibu dapat pegi company trip pegi Hong Kong..semuanya disponsor oleh company lah..dah nama pun kampeni trip..cuma makan untuk free and easy tu x disponsor..so untuk Ibu, tiket penerbangan return tickets, adalah RM733. Naik MAS..masa memula terpikir, nak bawak Iman ke x..since Umie pun ada jugak..so boleh la nak bawak Iman..Walid x pegi..sebab yang ni package semua skali kalau walid pegi, kena topup almost RM4000..uhhuuh..so, next time la kita pegi ye walid..kita pegi free and easy je sebab Ibu dah explore habih dah..(dah boleh duduk sana dah...ekekekek)

So pepagi dah gerak ke KLIA, sebab flight MH72 akan berlepas pada pukul 0915..since kitorang dah web check in, so just datang hantar beg je..

Walid, Iman, Acu Nana ngan Tok ngantar
Tokku pun ada..Walid tersengih dalam kesedihan..:p

Aunty Atie & Wan Chu




Iman dengan Umie



dah sampai...
dah sampai...
Ibu dan Iman sampai jam 1305..Turun dan berjalan nak menuju ke kaunter imigresen, teringat stroller..kat mana la pulak..sebab Ibu bawak stroller naik atas skali..x masuk luggage..terpaksa la Ibu berpatah balik dan cari kat depan pintu flight..dah berjalan dalam 1km..takde la pulak..haish..kat mana la pulok..so decide, pegi je kat tempat bag..2x 1km..(maybe kat depan sana la kot) dalam hati mikir, mana la stroller Iman neh..pengsan jugek kalo nak dukung je...so, memang betul pun kat tmpt luggage..:)..
Jumpa dah stroller Iman..suruh dia duduk dalam stroller nak g Imigresen

Lepas dah jumpa stroller, paksa Iman duduk dalam dalam tuh..kena beratur panjang untuk masuk secara sah ke negara Hong Kong ni..x sempat nak snap banyak gambar, sebab Iman nak berdukung je..xnak duduk dlm stroller pulakk..lama jugak process kat sini..almost sejam berato..pengsan makk..

Turn Iman ngan Ibu, punya la lama..sebab nama Ibu ngan Iman panjang sangattt..dan dorang sampai salah2 menaip..haduih..dah la lenguh tangan mendukung budak kecik neh..dkt 15minit tercongok depan dia..pastu baru clear...

rombongan menuju ke bas


Iman dengan Uncle Nabil



Bas yang kami naik tu, nak menuju ke Stanford Hotel, Mongkok, Kowloon..Kat sini semalaman dalam RM400 jugak..sebab property dijual sangat mahal..sebab tu banyak bangunan2 tinggi dan kebanyakan lebih dari 50 tingkat..huhuuh..
bangunan yang tinggi2
sampai Stanford Hotel, tgh tunggu kunci..:)

pemandangan luar hotel


prepaid Hong Kong yang dibeli..sebab nak SMS Walid
guna No Malaysia RM2 satu SMS, decide beli prepaid sini je..
just HKD0.80 untuk SMS ke Malaysia..anggaran dalam RM0.30..:)

waiting...........
bilik kami..:)

iman possing dulu dalam bilik x berapa besar

pretending penat

sementara ibu ngemas, bagi iman makan twisties dulu supaya iman x ngaco..hehehe

Ibu ngan Umie punya stock makanan sepanjang berada di kota Hong Kong..cewahhh

dah nak keluar jalan2..


so petang tu dah siap ngemas dalam bilik, dalam jam 6 ada shuttle bus untuk ke destinasi2 yang terpilih (means yang jadi tumpuan) disediakan oleh pihak Hotel..:)..
Ibu depan Kowloon Station di Element Shopping Centre


Iman dah ngantuk, dan tidur..

Elements..ala2 pavillion KL..Iman masih tegar dengan tidurnye






Macaroon..

Iman dah bangun, sempat snap depan pintu masuk Sky100...tapi x masuk pun..

Ritz Carlton Hong Kong

Depan Ritz Carlton tengok pemandangan malam di Hong Kong






SKY100 dari bawah

Ibu dengan Wan Chu..sama2 belajar, sama2 kerja..almost 10 years befriend,
both of us reach Hong Kong..sweet memory of us..:)


tengok tiket untuk balik ke Hotel..

last2, x jadi naik tren, naik bus aje..bas ni gile laju dan juga sangat punctual..

pemandangan malam menuju ladies market..
Hotel Stanford sekitar 400m saje dari Ladies Market..so, setiap hari akan mengulang pergi ke Ladies Market..ekekekek

ibu sibuk bergambo..iman dah x larat


ini tarikan di Ladies Market..

Selain T Shirt yang berharga HKD100 (RM40) untuk 6 lai (so, 1 baju just rm7), ada jugak jual bag, jed, cenderahati, cenderamata..(xtau apa bezanya)..memang sangat menarik..sebab tu duk mengulang hari2 pegi Ladies Market..First day memang x dapat nak jalan jauh2 sangat, sebab masa dah terhad..lagipun tengah explore map lagi..lepas survey2, Ibu, Iman, Ummie, Wan Chu pulang ke bilik kami untuk bersiap2 dan recharge untuk free and easy esoknye....

Kena mandikan Iman dulu..suka benor dia..

budok comey dalam bath tub..

To Be Continue....to Hong Kong Trip Day 2 ~ 16 September 2011







0 kata kata hikmat:

 

Luv of Us Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting